Esther Quatfass

Nog nooit ben ik van iemand fan geweest. Als kind had ik geen posters van filmsterren of popsterren aan de muur, of aan het plafond hangen. Ik volgde niet het leven van een idool in roddelbladen, of op radio en televisie. Ik was vooral bezig met het lezen van boeken.
Toch was ik ook geen fan van een schrijver. Ik las niet het hele repertoire van één auteur en wie de schrijver was, interesseerde me niet erg.

Tot nu. Ik ben blijkbaar een hele late bloeier op dit vlak, want de veertig al gepasseerd en voor het eerst in mijn leven ben ik van iemand fan. Ik ben fan van David Vann.
Niet alleen heb ik bijna al zijn boeken gelezen (twee moeten er nog aan de beurt komen), ik ben ook geïnteresseerd in hoe zijn levensgeschiedenis in zijn verhalen verweven zit. In de persoon achter de tekst dus. Daarom bekijk ik ook zijn interviews en ik zou hem graag eens live horen spreken, want hij doet dat zeer gepassioneerd.

Legende van een zelfmoord was het eerste boek dat ik van hem las. Maar Goat Mountain zorgde ervoor dat ik gretig werd naar meer werk van zijn hand. Ik heb Aquarium net uit en ben begonnen in Heilbot op de maan.
Ik houd van de grimmige sfeer, een bepaalde nuchtere hardheid die in al zijn werken ligt, de ene keer sterk en de andere keer subtieler, sluimerend aanwezig.
En de taal. Zijn poëtische toon waarin de werkwoorden niet altijd worden ingezet, iets dat hij in Klare lucht zwart in een extreme vorm toepast.
Aquarium speelt zich af in de stad, niet mijn favoriete omgeving, maar de psychologie en sfeer van het verhaal maken dat ruimschoots goed. In zijn verhalen die ergens in de outback spelen, kan ik mezelf totaal verliezen, wat een genot!

Heilbot op de maan ga ik opgedeeld in kleine snoepjes tekst tot me nemen, om er ten minste een paar weken plezier van te hebben. Want als fan, word je ongeduldig. Je wilt maar meer en meer; een naar hebberig trekje van de mensheid. Maar een boek lezen, vergeleken bij een boek schrijven, gebeurt in een nanoseconde tijd, dus een volgend boek ligt er niet zo één, twee, drie.